Budapeşte Şarap Festivali 2012 (Budavári Borfesztivál 2012), Buda, Budapeşte, Macaristan

image_256

Budapeşte Kale çevresinde her sene şarap festivali düzenliyor. Bizde bu sene kendimize fırsat yaratıp 12-16 Eylül arasında düzenlenen şarap festivaline haftasonu katılmak üzere Budapeşte’ye geldik. Bu 2-3 günlük gezimizde şarap festivali dışında, şehri gezdik, güzel restoranlar denedik. Budapeşte kale bölgesi görülmesi gereken yerleri bir önceki yazımda anlatmıştım. İlerleyen yazılarımda Budapeşte gezi notlarına devam edip, gittiğimiz restoranlardan birini sizinle paylaşmak istiyorum. Ama şimdi sıra festivalde :)

Budapeşte Şarap Festivali 2012

Festival gerçekten çok güzeldi, çok kalabalıktı, çok neşeliydi. Yerli halkın yanı sıra bir çok turist gelmişti festival için.
Festivale girişte küçük bir ücret ödedik. Hem giriş bilekliğimizi aldık hemde boynumuzada asabileceğimiz minik siyah bez çantalar içerisinde şarap kadehlerimizi. Ardından şarap için kupon aldık. Ortalama 3 kupona 1 çeşit şarap denedik. 3 kupon yaklaşık 1 € ya denk geliyordu. Kale bölgesine birçok stand kurmuşlardı. Bir çok üretici,çeşit çeşit şarabını tanıtmak için ordaydı. Ve tabii Dünya ya Macar şaraplarını…

Tattığım şarapları not almıştım sizlerle de paylaşmak istiyorum.

Hilltop: Pemium Füszeres Tramini 2009 (az baharatlı)
Hilltop: Premium Sorgamuskotaly 2011 (çok az tatlı)
Eger: Csillag 2011
Eger: Egri bikaver selection 2006
Gelleripince: Szükeberat 2011
Gelleripince: Iuhtark 2008
Grof Degenfeld: Tokaji Furmint 2009
Grof Degenfeld: Tokaji Harslevelü 2011
Grof Degenfeld: Andante Furmint 2008 (çok çok tatlı)
Grof Degenfeld: Tokaji Muscat Blanc 2011
Arpad- Hegy Pince: Tokaji Zafir Furmint 2011
Arpad- Hegy Pince: Tokaji Muscat alunel 2011
Bardon: 900 Kesei ZSzüretelesü 2007
Bardon: Phaidon edes 2008

Hangisini en çok beğendiniz derseniz, kesinlikle Grof Degenfeld adlı üreticinin şaraplarını beğendim.

Şarapların dışında bazı standlarda Geleneksel Macar yiyecekleri satılıyordu. Langos adını verdikleri, bol sarmiısaklı, bir çeşit kremalı (yoğurdumsuydu) hamur yiyecekleri çok güzeldi. Tatli olarakta Kürtőskalács (makara) denilen hamur tatlısının tadı hala damağımda.

Langos

Kürtőskalács (makara), hamur tatlısı

       

   

Peki Kürtőskalács nasıl yapılıyor? 

Hamur   yuğuruluyor, açılıyor, şerit haline getiriliyor daha sonra yuvarlak şeklini vermek için kalın sopalara bu şerit halindeki hamur sarılıyor. Hamur kömür ateşinde mini mekanizma sayesinde döne döne pişiyor. Eğer kayıt tuşuna basmayı unutmasaydım yapım aşamasını adım adım sizinle de paylaşacaktım ama tam heyecanlı bir şekilde kaydı tamamlamak için tuşa basayım derken acı gerçekle karşılaştım. Meğersem boşunaymış her şey.. Neyse napalım :) birdahakine dikkatli olacağım.

Festival alanında yediğimiz tatlıcının markası  Molnar’s Kürtőskalács. Kesinlikle tavsiye ederim. Birçok yerde denedim en güzeli bu markanınkiler. Şehir merkezinde bir çok noktada bayisini bulabilirsiniz.

Buda kalesinden Tuna nehri ve şehir manzarası

Şarap festivali 10:00 da başladı, biz 18:00 de ayrıldık ancak festival hergün 23:00 e kadar devam ediyordu. Bu sene 21. düzenlenen şarap festivali muhtemelen seneye de olur. Budapeşte gezi planlarınız var ise siz de şarap festivaline denk getirebilir, Macar şaraplarının tadlarına bakabilirsiniz.

Yazar hakkında

3 Ayrı Mekan, 3 Ayrı Tarz

Sevgili Begümcüm ile geçtiğimiz haftalardaki İstanbul ziyaretim sırasında, bir cuma aksamı çok güzel gezdik. :) Art arda 3 farklı tarzda, 3 ayrı mekana gittik. Önce ...