Eski Doğanbey köyü _ Geçmişe götüren Ege’ nin saklı köyü

image_4139

Eski Doğan Bey Köyü:  Taş evler, Arnavut kaldırımı dar sokaklar, zeytin ağaçları, kediler… İşte muhteşem Rum köyleri… Hepsi ne de güzel yapılmış. Hala ne güzel…

eski-doganbey-köyü

Eski Doğan Bey Köyü, ülkemizde bulunan eski Rum köylerinden bir tanesi. Aydın’ a çok yakın. Dilek yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı içerisinde yer alıyor. Ege’nin saklı köylerinden sadece bir tanesi. En bakımlılarından ve güzellerinden biri.

 

Ülkemizde bulunan diğer Rum köylerinden biraz farklı. Binalar ve köyün sokakları öyle güzel yenilenmiş ki, köyde yürürken sanki o yıllara geri dönüyorsunuz.  Bakımlı taş evler, Arnavut kaldırımı dar sokaklar, zeytin ağaçları, kediler…  Burası Osmanlı döneminde Rumların yaşadığı bir köy. Cumhuriyetin ilk yıllarında ise, Balkanlardaki Türkler ile Türkiye’ de yaşayan Rumların yer değiştirmesiyle, Türkleşmiştir. Eskiden Domatia olarak adlandırılan köy, Türklerin yaşamaya başlamasıyla Doğanbey köyü olarak isim değiştirmiştir. Şimdilerde ise Eski Doğanbey Köyü olarak adlandırılmaktadır.

Eski Doğanbey Köyünün girişinde sizi tek başına konumlanmış büyük taş bir bina karşılıyor. Eskiden hastane amaçlı kullanılan bu bina, günümüzde Dilek Yarımadası- Büyük Menderes Deltası Milli Parkını ziyaretçilere tanıtmak amacıyla kurulmuş ziyaretçi merkezi olarak kullanılmaktadır.

Köye ilk girişte bu binaya ulaşıp, köy ve çevresi hakkında bilgi alabilir, kısa tanıtım videoları izleyebilirsiniz. Binanın üst katında milli parkta bulunan bazı hayvanlar sergilenmektedir. Hayvan çeşitliliği gerçekten insanı büyülüyor. Rehberimiz özellikle belirtti. Hiçbir hayvan sergilenmek için öldürülmemiş. Kendiliğinden ölmüş hayvanlar doldurulmuş.

eski-doganbey-koyu

egenin-saklı-köyleri

Doğa yürüyüşleri ve Karina Bölgesi:

Milli parkın içerisinde rehberler eşliğinde yürüyüşte yapmak mümkünmüş. Bir daha ki gelişimde ben şahsen böyle bir tur mutlaka yapmak istiyorum. Hatta sabah erkenden gelip, 4-5 saatlik yürüyüş yapmak ardından yarımadanın sonuna Karina bölgesine gidip güzel bir yemek yemek istiyorum. Sessizliğin ve doğanın tadını çıkarmak istiyorum.

 

Gelelim Eski Doğanbey köyüne,

Taş binadan, köy ile ilgili bilgileri aldığımıza göre…

Eski Doğanbey köyüne doğru ilerleyebiliriz.

Eski Doğanbey köyüne girmeniz için, önce kapısını aralamanız gerekiyor. Evet mecazi değil. Gerçekten köyün kapısı var. Demir minik bir kapısı. Ama var. Köye girmek için bu kapıyı açmanız gerekmektedir.

Eski Doğanbey köyü gerçekten enteresan bir köy. Çok bakımlı, pek güzel… Ancak kendine münasır. Resmen orada yaşayanlar bir topluluk kurmuşlar.

Nasıl oluşmuş bu topluluk derseniz kısaca şöyle açıklayabilirim. Mübadele sonrasında yıkık dökük kalan köye Türkler yerleştirilmiş ama hem yıkık köy oluşu hem de ekilecek alan bulunmamasından dolayı Türkler bu köyde pek yaşayamamışlar. Hemen yakında, denize daha yakın ekim alanı bulunan Yeni Doğanbey köyüne yerleşmişlerdir. Belli bir zaman sonra mimar, milletvekili, profesörlerden oluşan bir grup burayı farketmiş ve özgün haline uygun bir şekilde restore ettirmiş ve buraya yerleşmişlerdir.

eski-doganbey-gezi-rehberi

Eski Doğanbey köyünde bulunan tabelalara bakacak olursak bu köyde yaşayanlar ziyaretçilerin gelmesinden pek memnun gözükmüyor. Öyle ki, bu tabelaların üzerinde evlerinin fotoğraflarını çekme parası istedikleri yazıyor… :P Aldırış etmeden devam ediyorum. Fotoğraflarımı da çekiyorum. Yazıyı görmediniz mi diye sesler yükseliyor. :P

 

Köyün restore edilmesiyle tekrardan hayat bulan Eski Doğanbey Köyü gerçekten görülmeye değer. Öyle güzel, öyle başarılı restore edilmiş bir köy ki burası, köyün sokaklarında yürürken dahi o zamanlara resmen yaşıyorsunuz.
Eski Doğanbey köyüne nasıl gidilir?

 
Eski Doğanbey köyü Söke’ye 30 km, Aydın’ a 80 km uzaklıkta bulunmaktadır. Söke tarafından Didim- Milas- Bodrum karayolunda biraz devam ettikten sonra Priene ile Eski Doğanbey köyünü gösteren tabelaları takip edin. Bu yola sapmanızın ardından, önce Güllübahçe’ ye, ardından Didim- Priene sapağına ve sonra Doğanbey köyüne ulaşacaksınız.

Görüşmek üzere,

supernicevisit

Yazar hakkında

Tarih kokan şehirlerden biri: Atina

12 saatlik feribot yolculuğumuzdan sonra sabah saat 8:10 da Pire limanına vardık. Feribot olabildiğince konforluydu, dolayısıyla yolculuğumuz çok rahat geçti. Feribotta 5-6 restoran, gazino, açık- ...